Petetyt uudenvuodenlupaukset

17.12.2019

Uusivuosi ja sitä kautta niin monille tutut uudenvuodenlupaukset lähenevät. Kuntoilun aloittamiseen ja terveelliseempiin syömistottumuksiin liittyvät lupaukset ovat varmasti yksi perinteisimmistä uudenvuodenlupauksista. Useimmat meistä kuitenkin huomaavat, että lupaukset pyyhkiytyvät mielestä viikkojen, viimeistään kuukausien kuluessa ja samoja lupauksia tehdään vuosi toisensa perään. Miksi itselle tehtyjä lupauksia ei saada pidettyä ja sisällytettyä niitä osaksi normaalia arkea?

Yleensä motivaatio on kova pikkujoulusesongin ja jouluherkkujen ahtaamisen jälkeen. "Vuodenvaihteen jälkeen alkaa uusi elämä." Tuttu lausahdus varmasti monille? Jokunen lisäkilokin on saattanut kertyä, joten sekin kasvattaa motivaatiota. Aloitetaan "harjoittelu" ja aloitetaan "terveellinen" syöminen. Ongelmana on kuitenkin se, että suurin osa aloittaa "terveellisemmät" elämäntavat musta tuntuu- menetelmillä. Ei tiedetä tarkalleen millaista harjoittelua omilla taustoilla kannattaa tehdä ja kuinka paljon/vähän todellisuudessa tulisi syödä ja millaista ruokaa tulisi syödä.

Mututuntuma -harjoittelu ja -syöminen jatkuu muutaman viikon ja ehkä painokin hieman tippuu. Motivaatio saattaa jopa kasvaa alussa. Mutta jostainhan se johtuu, että motivaatio ei yleensä kanna pitkälle?! Suurimmalla osalla kuntoilun aloittaneista syynä tähän on se, että kun tietoa ei ole tarpeeksi, niin harjoittelu on liian kovaa ja syöminen on liian vähäistä! Se on luonnollinen vastapaino useimmille meistä epäterveellisen joulukuun jälkeen, mutta se ei ole ole ratkaisu, joka kantaa pitkälle. Kroppamme ei palaudu liian kovasta harjoittelusta kuntotasoon nähden eikä liian vähäinen syöminen edesauta asiaa yhtään. Keho ei toimi kunnolla ja kehon sekä mielen kannalta tärkein palautumisen väline eli uni alkaa kärsiä. Normaali arki painaa kuitenkin koko ajan päälle. Keho on väsynyt, mieli on väsynyt. Halutaan helpottaa arkea, joten tehdään se sieltä mikä tuntuu helpoimmalta ja tutuimmalta. Vähennetään kuntoilua ja palataan pikkuhiljaa vanhoihin tuttuihin ruokailutottumuksiin. Parin kuukauden päästä aloitetaan kesäkuntoprojekti, joka useimmiten tyssää samoihin ongelmiin. Tämän jälkeen odotellaankin sitten taas uuttavuotta ja uudenvuodenlupauksia. Vuosien kierre saa taas yhden vuoden lisää.

Nyt on esitelty ongelmat. No mikä sitten on ratkaisu tällaisen kierteen lopettamiseen? Vastauksena on tiedon saaminen. Tiedon saaminen siitä, millaista liikkumista ja kuinka paljon juuri oma kehosi tarvitsee omilla taustoillasi ja nykyisellä elämäntilanteellasi. Tiedon saaminen siitä, millaista ruokaa ja kuinka paljon kehosi tarvitsee kuntoilun ja muun arkielämäsi aikana, jotta se pystyy palautumaan. Tiedon saaminen siitä, kuinka paljon sinun tulisi nukkua, jotta pystyt palautumaan. Hyvin perusasioita, mutta ilman oikeaa tietoa näistä et pysty millään onnistumaan. Se on fysiologisesti käytännössä mahdotonta.

Personal trainerin/valmentajan tehtävä on antaa ja ennen kaikkea opettaa nämä tiedot. Tavoitteena ei ole olla loppuelämän tuki terveellisemmissä elämäntavoissa, vaan auttaa sen verran, että samaa uudenvuodenlupausta ei tarvitsisi tehdä enää vuoden päästä. Pieni panostus voi kantaa uskomattoman pitkälle. Tämä pieni panostus saattaa olla terveytesi kannalta jopa elämäsi tärkein panostus.

Ota yhteyttä ja varaa ilmainen alkukartoitus, niin etsitään juuri sinulle oikeat tiedot kierteen lopettamiseen! Valmennuspaikkoja on rajoitetusti, joten jos haluat vielä tammikuussa aloittaa, niin kannattaa olla pikaisesti yhteydessä.


Hyvää joulua ja lupauksien täyteistä uuttavuotta ;)


Jouluisin terveisin,


Personal Trainer Antti Inkinen
Puh. 045 107 0135
antti@pt-inkinen.fi